Etäohjausta

Nykyisin versin useassa kamerassa on sisään rakennettu wifi, jonka avulla kameraa voi hallita etänä.

Kaikissa sitä ei kuitenkaan ole ja lisäksi tarvitaan jonkin ohjelmisto, jonka avulla kameraa ohjataan.

Markkinoilla on tarjolla erilaisia ratkaisuja etäohjaukseen alkaen langallisista ohjaimista erilaisiin radio tai wlan laitteisiin. Toimintoja on pelkästä laukaisusta aina kameran täydelliseen hallintaan. Lisäksi tulevat erilaiset ohjelmistot, joita voi käyttää älypuhelimella, tabletilla tai jopa tietokoneilla. Yksinkertaisimmissa kaukoohjaimissa tai trikkereissä toiminnot ovat nappuloiden tai yksinkertaisten valikoiden takana tarjoten varsin rajallisen määrän ohjausvaihtoehtoja. Tyypillisesti näitä ovat laukaisu, sarjakuvaus ja erilaiset ajastukset. Ohjelmistopohjaiset ovat luonnollisesti monipuolisempia tarjoten perustoimintojen lisäksi live-kuvaa, valotuksen säätöä jne.

Kameroihin, joissa ei ole wifi-ominaisuuksia on tarjolla erilaisia ”mokkuloita”. Osalla valmistajia on omia mutta markkinoilla on myös kolmannen osapuolen ratkaisuja. Niistä ehkä tunnetuinpia ja monipuolisimpia on CamRanger. Kehuttu tuote mutta varsin hintava, alkaen 300 USD. Hakemalla vaihtoehtoja löysin artikkelin, jossa kerrottiin Camrangerin mokkulan olevan vain brädätty TP-Link MR 3040, tosin viritetyllä ohjelmistolla.

Hinnassa on huima ero, sillä TP-Link maksaa 2016 noin 40€ ja ohjelmisto on ilmainen. Netistä löytyy erittäin monipuolinen kameroiden ohjaus ohjelmisto qDSLRDashboard. Samaiselta sivustolta voi ladata tuunatun ohjelmiston TP-Link 3040:n ja voilá: käytössä on täysin CamRangeria vastaava yhdistelmä. TP-Link on käytännössä akulla varustettu langaton reititin. Se luo oman langattoman verkon, johon laitteet voivat kytkeytyä. Sen usb-porttiin voi tökätä mokkulan, joilloin laite toimii nettiyhteyden jakajana (LTE/ HSPA+/UMTS/EVDO 3G/4G USB). Kamerakäytössä usb-portti menee kuitenkin kameralle.

DslrDashboard tukee kameran yhdistämistä usb-kaapelia, verkkon yli (TP-Link) tai kameran omaa wifiä. Se toimii useimpien kameramerkkien kanssa. Itselläni se on käytössä Nikonin järjestelmäkameroiden (D800 ja D7100) kanssa. Kunhan kamerasta löytyy usb-portti niin sen voi kytkeä TP-Linkkiin ja sitä kautta tablettiin, jossa pyörii DslrDashboard. DslrDashboardin avulla voi ohjata lähes kaikkia kameran toimintoja. Verkossa on paljon ohjeita ja videoita siitä miten DslrDashboardia voi hyödyntää, joten tässä tärkeimpiä ominaisuuksia:

  • luonnollisesti kameran laukaisu
  • kuvausasetusten muuttaminen
  • live-kuva
  • elokuvan nauhoitus
  • timelapse
  • HDR / haarukointi
  • Stacking
  • Syvyysterävyyden laskin
  • Valotusajan laskin tähtikuvaukseen

Itse olen käyttänyt yhdistelmää mm. henkilökuvauksissa eli kuva siirtyy tabletille ja se on välittömästi näytettävissä kuvattavalle. Ohjelmisto siirtää sekä raakakuvat että jpg:t mutta suosittelen asettamaan kameran raw+jpg tilaan. Näin tabletille siirtyy kevyempi jpg-kuva, joilloin lataaminen on nopeampaa. Mikään ei tietenkään estä lataamasta raakakuvia 🙂 Yhdistelmä mahdollistaa kuvien nopean editoinnin suoraan tabletilla esim. Adoben uusilla mobiiliohjelmilla. Tabletista kuvat on helppo ladata pilveen tai suoraan sosiaaliseen mediaan. Ainakin Nikonilla kuvattaessa tällä järjestelmällä on yksi lyömätön etu verrattuna kaapelilla tetheröintiin eli se, että kuvat jäävät myös muistikortille. (Nikonilla tetheröidessä kaapelilla muistikortit eivät saa olla kamerassa)

Voinkin lämpimästi suositella TP-Link + qDslrDashboard yhdistelmää kaikenlaiseen etäohjaukseen. Olen käyttänyt yhdistelmää pisimmillään noin 4 tuntia yhtäjaksoisesti, joten akku vaikuttaa kestävän varsin hyvin. Toki tälläkin on rajoitteensa. Wifin kantomatka on rajallinen, eikä TP-link ole suunniteltu sateeseen. Muuten en ole vielä löytänyt mitään erityista huomautettaa, joten varsin toimiva yhdistelmä.

1 Kommentti

Join the discussion and tell us your opinion.

HannuTreply
06/09/2016 at 11:56

Päivitys: TP-Linkin saatavuus on ilmeisesti ainakin suomessa heikko. Tosin CamRanger myy edelleen samaa versiota, joten valmistus ei ole vielä loppunut.
Kokeilin myös yhtä (tosin vain yhtä) nettitikkua, enkä saanut toimimaan. Valot kyllä paloivat mutta verkko ei tullut päälle. Joten tämä on sitten ”vain” valokuvaus käytössä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.