Islannin vinkit

Keräsin omien matkojeni perusteella yleisiä vinkkejä Islannin kuvausmatkalle.

Älä:

  • Mene keskikesällä, jos ei ole pakko. Silloin siellä on kallista, joka paikassa on turisteja ja aurinko on ylhäällä lähes koko yön. Lisäksi ruska, ensilumi, talvi ja kevät ovat loistavia kuvauksen kannalta.
  • Tee ohjelmasta liian tiukkaa. Älä aliarvioi matkoihin kuluvaa aikaa. Hiekkatiet on hitaita ja kohteissa menee helposti paljon aikaa. Islannissa nähtävää ja kuvattavaa on lähes joka kulman takana, joten varaa aikaa ja nauti. Vertailun vuoksi: viime reissulla ajoimme saaren ympäri 1-tietä. Virallinen pituus on n. 1300km ja me ajoimme kymmenessä päivässä 2522km. Ylimääräiset kilpmetrit tulivat kohteissa käynneistä, matkoista syömään (majoituksesta lähimpään kaupunkiin), jne eli matkaa kertyy ihan huomaamatta.

Tee:

  • Varaa majoitukset ajoissa. Islanti on todella suosittu, joten majoituksen on varattava 1v – 8 kk aikaisemmin, jotta pääset toivomiisi paikkoihin.
  • Vuokraa neliveto. Vaikka suurin osa kohteista on saavutettavissa tavallisella autolla niin kaikki eivät ole ja hiekkatietä on paljon mukavampi ajella maasturilla. Lisäksi paikoin tiet on oikeasti huonossa kunnossa kovan kulutuksen takia niin tavallisella autolla on vaikeaa. Et tarvitse superjeeppiä (tai möhköautoa, kuten minä niitä nimitän) mutta katumaasturi olisi kiva. Nelivedolla ei tarvitse miettiä tierajoituksia (Islannissa varsinkin keskiosan teitä saa ajaa vain nelivedolla).
  • Ylimääräinen tuulilasivakuutus vuokra-autolle on hyvä idea varsinkin, jos ajaa paljon hiekkatietä.
  • Huomio sään nopeat vaihtelut. Ole valmiina suojaamaan kamerat ja itsesi sateen yllättäessä. Vuoren tällä puolen voi olla sumua ja toisella puolella paistaa. Säätiedotukset eivät ole kovin tarkkoja Islannissa ja sumu tai sade voi yllättää nopeasti.
  • Varaa aina evästä ja varmista, että autossa on tarpeeksi polttoainetta päivää varten. Huoltoasemia on harvakseltaan etenkin pohjoisessa, joten vajaalla tankilla ei kannata lähteä päiväksi maastoon. Samaten lounasta ei saa joka mutkasta, joten eväät pitävät mielen virkeänä ja hymyn herkässä.
  • Riittävä budjetti. Islanti on kallis. Majoitukset hinnan toki tietää etukäteen mutta ravintoloissa syöminen on todella kallista. Kun olin maksanut yli 20€ kalapuikkoannoksesta ymmärsin, että kallista on. Nähtävyydet ovat poikkeuksetta ilmaisia. Ainut maksullinen oli Stokksnes (Höfnissä, 6€).
  • Kysy vinkit paikallisilta. Saimme monta hyvää ohjetta majapaikkojen pitäjiltä. Ilman niitä moni hyvä paikka olisi jäänyt näkemättä ja kokematta.
  • Huolehdi varmuuskopioista. Itselläni oli yksi ulkoinen kovalevy mutta olisi pitänyt olla kaksi. Pilvipalveluihin ei voi tukeutua, sillä netin nopeus on hyvin vaihteleva ja raw-kuvien lataaminen vie yksinkertaisesti liian kauan. Muistikortit täyttyvät ja niitä joutuu tyhjentämään, joten kuvat on hyvä olla kahdessa paikassa (kahdella asemalla).

Toivottavasti näistä on hyötyä omaa matkaasi suunnitellessa. Heitä kommenteihin omasi listan jatkoksi niin saadaan hiljainen tieto jakoon 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.