Lightroom nopeudesta ja varmistuksista

Olen jonkin aikaa tuskaillut Lightroomin hitauden kanssa. Toki hitaus on suhteellista mutta mielestäni koneeni pitäisi olla varsin tehokas, joten oletin Lightroominkin pyörivän ketterästi. Viikonloppuna sitten välähti ja keksin mistä hitaus johtuu. Muutosten jälkeen editointi ja kuvien selaaminen sujuu ”kuin tanssi” 🙂

Mitä siis muuttui? Sen selvittämiseksi täytyy ensin kertoa minkälainen kokoonpano minulla oli aikaisemmin. Kuva otsikossa.

Tietokoneella kuvat tallentuivat ulkoiselle RAID-asemalle eSata väylää pitkin. Editointia varten tieto liikkui tässä välissä. Sitten kerran päivässä kuvat kopioitiin RAID-asemalta sisäverkkoa pitkin NAS-asemalle, josta edelleen Amazonin pilvipalveluun.

Uudessa kokoonpanossa Lightroom kuvat ovat ulkoisen aseman sijasta sisäisellä 2TB kovalevyllä.

Varmistusten kannalta järjestelmä on varmasti riittävä. Kuvat siirtyvät edelleen kerran päivässä NAS-asemalle. Pilvipalvelun ansiosta minulla on yksi kopio kuvista muualla kuin omassa talossa. Tällä hetkellä käytössä on 2TB palvelu. Täytyy katsoa miten toimin, kun se tulee täyteen. Todennäköisesti siirrän vanhempia kuvia erilliselle ulkoiselle kovalevylle.

Mutta takaisin Lightroomin nopeuteen. Nyt, kun kuvat ovat sisäisellä kovalevyllä nopeuden lisäys RAID-asemaan verrattuna on hurja. Nyt kuvat latautuvat hetkessä eikä odottelua esiinny. Vaikka eSata pitäisi olla nopea väylä niin RAID+väylä kuitenkin aiheuttivat merkittävän viiveen työnkulkuun. Harmittaa, että meni varsin kauan hoksata mistä viiveet johtuivat.

RAID ei suinkaa jää virattomaksi vaan se toimii nyt työlevynä ja välivarastona. Sinne voin jemmata kaikenlaista mikä ei vaadi niin nopeaa levyä, alkaen musiikista, ekirjoista aina kirjanpitoon ja muihin dokumentteihin. Dropbox ja GoogleDrive siirtyivät myös tuolle ulkoiselle raidille.

Kannattaa siis käydä oma kokoonpano läpi ja miettiä mahdolliset pullonkaulat. Minulla se oli eSata.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.